Bisiklet turlarimin finansmani icin sanatsal olan fotograflarimin telif haklarini satisa cikarmaya karar verdim. Ilgilenen olursa sayfanin ozel mesaj butonundan veya baymineral@gmail.com adresinden satin almak istedikleri fotograflarin linkleri ve fiyat teklifleriyle birlikte bana ulasabilirler. - Baki Berk Kayalar

4 Ocak 2010 Pazartesi

Hızlı Tren Turu - 02.05.2007

2007 yılında yaşadığım inanılmaz bir deneyimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Aslında bu paylaşımım net bir bisiklet turundan ibaret değil, ancak yaşanılanlar bunun bisiklet bloğumda yayınlanmasında bir sakınca doğurmuyor :)

Ankara-Eskişehir arasında yapımı tamamlanan hızlı tren hattı için TCDD, İtalya' dan bir kaç aylığına bir hızlı tren seti kiralamıştı. Bu setle hızlı tren hattımızda çeşitli testler yürütülecekti. Bende bu hızlı trenin gelişini takip ediyordum. İzmit' ten ilk geçişini de sabaha karşıya kadar oturarak evden izlemiştim.

Bu setin Haydarpaşa' da halka gösterilmesi istendi. Ankara' dan yola çıkartıldı ve bir gece İzmit' te kaldı.

O gece garda çektiğim video.



1 Mayıs 2007 akşamı İzmit' e geldikten sonra ben hemen gara inip fotoğraflarını çektim. Ertesi sabah ise gündüz gözüyle de fotoğraflarını çekmek için bisikletimle gara indim. Fotoğraflarını çekerken trenin otelde kalan İtalyan ve Türk personeli geldi. Yerel basın ise onlarla birlikteydi. Bende yerel basının arasına sızarak trene ayak bastım. Trendeyken hem fotoğraf çekiyor, hemde İtalyanlara kendi fotoğraflarımı çektiriyordum :) Aynı zamanda trenlere meraklı bir öğrenci olduğumu en iyi şekilde anlattım. Sonra şansımı deneyerek Türk personelden birisine "Sizinle Haydarpaşa' ya kadar gelebilirmiyim" dedim. Kendisi tercüman bayan aracılığı ile İtalyanların liderine sordu. Sonuç olumlu olunca TCDD tarihindeki ilk sivil hızlı tren yolcusu olma ünvanına kavuşacaktım.

ETR-500 model hızlı treni sabah ilk gördüğümde. Uyuyor.



Bebiş ve hızlı tren.

Hızlı tren İtalya' dan demiryolundan geldi. Ona ufak bir D445 model dizel lokomotif eşlik etti.



Bir baba, kızına hızlı treni gösteriyor ve tanıtıyor. Hoş bir görüntü. Büyüyünce demiryolu sevgisiyle dolu bir insan olacak bu küçük kız.



Bebiş hızlı trenle karşılıklı sohbet ediyor.



Bebiş' i perondaki bekleme salonundaki banklardan birine bağlayıp trene girdim.

Bisiklet kaskıyla hızlı trenin makinist kabinindeyim.



İtalyanlardan biri Ben'im fotoğrafımı çekiyor. Bu fotoğrafta lokomotifin içindeki koridordayım.



Hızlı trenin koltukları.



Diğer kabin refakatçi dizel makineye bakıyor.



Makinist kabinindeki bilgiler.



Hızlı trenle yolculuk etmek için izin alınca Bebiş' i garın güvenlik bürosuna sokup oradaki kalorifere bağladım.



Hızlı trenin camı ayna gibi :)



Hızlı trenle Haydarpaşa' ya yolculuğum başlıyor. Trenin hareketini hissetmiyorum bile. Türkiye Demiryolları tarihindeki ilk sivil hızlı tren yolcusuyum artık.





Hızlı trende keyfim yerinde.



Tütünçiftlik' ten geçerken çayırlarda güneşli gün keyfi yapan liseli bayanlar bize el sallıyor.



Trendeki yetkililerden birisi benim makinist kabinine girmeme izin veriyor.





Hereke' den geçiş videomuz.



Hereke çıkışındaki tünelden geçişimiz.



Trenimiz isterse 300 km/h yapabilecek güçte, ama yavaş gidiyoruz.



Tavşancıl' da denize nazır.



İçinde bulunduğum hızlı tren Pendik' ten geçiyor.



Kızıltoprak İstasyonu' ndan geçişimiz.



Unutulmaz yolculuğun sonunda Haydarpaşa' ya varıyoruz.











Bu fotoğrafların ardından az sonra kalkacak Adapazarı Ekspresi' ne biniyorum. O güzel günü yaşamama vesile olan değerli Türk ve İtalyan demiryolculara ne kadar teşekkür etsem azdır.

Bir kaç gün sonra hızlı trenin Ankara' ya geri dönüşünde ben yine iş başındaydım. Telefonla Haydarpaşa' daki demiryolculardan trenin İzmit' ten geçiş saatini öğrendim ve beklemeye başladım. Makinist beni tanıyınca sellektör, korna eşliğinde videoyu süsledi :)



Sevgiler.

-----------------------------------------------------
Bu blog sayfasında yer alan fotoğrafların telif hakları aksi belirtilmedikçe Baki Berk Kayalar' a aittir. Maddi amaç güden çalışmalarda izin almadan kullanılması telif hakları yasasına göre suçtur. Maddi amaç gütmeyen kullanımlarda ise kaynak belirtilerek yayınlanması önemle rica olunur.
Öneri ve destekleriniz için baymineral@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.

2 yorum:

  1. çok şanlıymışsın Baki :) resimler ve vidyolar harika olmuş.
    bisikletine bakarken acaba türkiye turunu bu bisikletle yapmış olup olamayacağını düşündüm. :) sonra tarihe bakmak aklıma geldi.
    2 yıl sonra mı yayımlanır böyle güzel bir yazı? :)

    sevgilerle

    YanıtlaSil

Bu blog sayfasındaki tüm yazılı ve görsel materyallerin (sponsor ve kardeş site bağlantı logo ve yazıları ile gazete küpürleri hariç) telif hakları Bâki Berk Kayalar' a aittir. Kullanmak istediğiniz görsel ve yazılı materyal için baymineral@gmail.com adresinden Bâki Berk Kayalar' a ulaşabilirsiniz.

Saygılarımla.