Bisiklet turlarimin finansmani icin sanatsal olan fotograflarimin telif haklarini satisa cikarmaya karar verdim. Ilgilenen olursa sayfanin ozel mesaj butonundan veya baymineral@gmail.com adresinden satin almak istedikleri fotograflarin linkleri ve fiyat teklifleriyle birlikte bana ulasabilirler. - Baki Berk Kayalar

12 Mart 2013 Salı

B4 V2 Türkiye Turu 17. Anlatımı: 09-12.07.2012

54. Gün:

Gösterli Köyü' nün merkezinde inşa halindeki bir binanın giriş katında tek molalı iyi bir uyku uyuyorum. Köyün arkasındaki vadiye gidip yıllar önce yaşanan sel felaketinde zarar gören eski köy merkezinin olduğu bölgeyi ziyaret ediyorum. Dönüşte köy merkezinden tekrar geçip çay molası veriyor ve Kayırlı Beldesi' ne uğruyorum. Burada bir şeyler yedikten sonra uzun bir çıkışı barındıran dağ yolundan Bozköy' e geçiyorum. Bu köyün girişinde girdiğim bir çukur, ön fren balatalarımın telini yerinden çıkartıp rahatsız edici bir sese sebebiyet veriyor. Burada çocuklar beni rahat bırakmıyor. Çocukların aşırı yapışkanlığı benim fren tamiri yapmamı zorlaştırıyor. Kasaptan biraz et aldıktan sonra çocukların ilgisinden bunalarak köyü erken terk ediyorum. Bugün itibariyle bana "hello" diyenlere "Türkçe biliyormusunuz" sorusunu sormayı icat ettim. Sekkin Boğazı Geçidi' ni tırmanırken yapay yollarla oluşturulmuş çamlığa girip ateş yakıyor ve kendime koyun  eti ziyafeti çekiyorum. Geçidi zorlanmadan geçtikten sonraki yaklaşık 15 kilometre çok zevkliydi. Tırhan Köyü' nde mola verdim. Selânik göçmeni büyük dedemiz bana çay ısmarladı. Ben de kendi öz dedemmiş gibi bu dedemizi çok sevdim. Yeşil Gölcük' te kırmızıda beklerken beyninde bir sorun olan motorlu bir öküz beni taciz ederek aynı zamanda kendi hayatını da tehlikeye attı.

Derinkuyu' ya kadar ağırlıklı olarak yol çalışmaları sebebiyle tam olarak asfaltlanmamış kapalı şeritte gitmeye çalıştım. Derinkuyu merkezinin girişinde, Batmanlı bir kardeşimizin işlettiği benzinliğin bahçesinde vişne ağaçları altında çok rahat bir biçimde yer buldum. Benzincinin ailesi yan taraftaki binada oturuyorlar. Annesi bana nefis ev yemekleri göndererek beni bir güzel doyurdu sağ olsun.

63.10 klm > 3732.45 klm
14.7 km/h ortalama, 45.4 km/h en yüksek hız.

Turun 54. gecesini geçirdiğim yer.



Sabah çorba yaptım.


Eski Gösterli keşfi.












Eski Gösterli' den dönüşte Yeni Gösterli' de çay molası veriyorum. Sıcakkanlı Gösterlililere teşekkürler.


Kayırlı Yolu.



Kayırlı.


Kayırlı-Bozköy yolu.










Bozköy' de kuruyan tezekler.


Bozköy.



Bozköy-Sekkin Boğazı Geçidi yolu.


Koyun eti festivali.





Et tuzsuz kalmadı. :P Şaka şaka bununla tuzlamadım.


Sekkin Boğazı Geçidi ve inişi.



Tırhan Köyü' deki Selânikli büyük dedemiz.


Allah daha uzun ömür versin.


Yeşil Gölcük yolu.


Yeşil Gölcük.


Yeşil Gölcük-Derinkuyu yolu.




---

55. Gün:

Gece geç (00.00'da) uyuduğum için iyi alınamamış uykuyla güne başladım. Benzinliğin az ilerisinde bölgedeki bir fırın zinciri olan Neveksan fabrikasından mis gibi taze ekmek kokuları geldi. Yanlarından geçerken durduruldum ve içeri davet edildim. Mis gibi taze bir ekmek bana ikram edildi. Derinkuyu halkı bana soğuk geldi. Kent çıkışındaki kapalı bir benzincide kahvaltı molası verdim. Kaymaklı' da sadece kırmızıda durdum. Mazı Köyü yakınlarında yolun ortasında neredeyse hiç kullanılmamış bir mat buldum. Yoldan geçen bir amca ve teyzeye onun sahibi olup olmadığını sordum. Amca benimle ilgilenerek matın sahibi olmadığını teyit etti. Teyze ise odun ve aksiydi. Yeni matımı sardım ve bisiklete ekledim. Sonra Ürgüp' ten kargoyla eve gönderdim. Yolda yamaçlara oyulu patates depoları ilginç görünüyor. Güneyce Köyü' nde kahvede mola verdim. Büyük gençlerin bisikletimi kurcalamaları beni rahatsız edince molayı kısa kestim. Ürgüp yolunda kayısı ikram eden bir amca oldu. Minik doğal kayısılar buralarda yeterince var. Ürgüp' te bir bakkaldan boş koli edinip kargolamaya işlerimi hallettim. Merkezde dolanırken zincirim koptu. İlk başta sinirlerim bozulsa da soğukkanlı bir şekilde zinciri onardım. Bir yerde bir şeyler yedim ve Uçhisar' a doğru devam ettim. Uçhisar yolunda sıkıcı düz çıkışlar var. Uçhisar' da davetli olduğum Almut Wagner' ın pansiyonuna yerleştim. Bana çok nefis bir konaklama yeri tahsis ettiği için kendisine çok teşekkür ederim.

59.43 klm > 3791.80 klm.
12.0 km/h ortalama, 41.6 km/h en yüksek hız.

Derinkuyu' daki kamp yerim. Çadırım vişnelerin altında. Vişneye doyuyorum.


Burada kaldım.


Neveksan fabrikasında sıcak bir ekmek ediniyorum. Yazın ortasında fırının sıcaklığı fotoğraftan belli oluyor.




Derinkuyu.





Derinkuyu-Kaymaklı yolu.



Kaymaklı-Ürgüp yolu.


Yeni matım.



Ürgüp yolu.



Güneyce Köyü.


Güneyce-Ürgüp yolu.











Kayısı ikramı.



Ürgüp.










Kapadokya' ya başka bir zaman, benim için özel olacak insanı bulunca O' nunla birlikte tekrar gelip detaylıca gezmeyi düşünüyorum. Tek başıma gezip gezilecek yerleri tüketmek istemiyorum.



Ürgüp-Uçhisar arası.


Telefon konuşması yapmak için Kızılvadi yönünde ara yollara giriyorum ve çöplüklerle karşılaşıyorum.


Tabi kayısılarla da.




Uçhisar yolu.



Uçhisar.








Geceyi geçireceğim teras.




---

56. Gün:

Bu gece o kadar rahat uyuyorum ki, Güneş ortalığı yakmasına ve dışarıda uyumama rağmen geç uyanıyorum. Uyanmamın sebebi, tepemde uçuşan balonların tısss pısss sesleri. Bu harika manzaralı terasta gündoğumunu kaçırdığıma pişmanım. Birinci kahvaltıyı içeride yapıyorum. İkinci kahvaltıyı da Almut Hanım hazırlıyor. Almut Wagner, gençliğinde benim gibi çok gezdiğini söyledi. Bu yüzden benim halimden anladığı için konaklamamı karşıladığını iletti. 

Arnavut kaldırım kaplı yollar sebebiyle pek tıkırtılı bir güzergah. Göreme transit. Başka zamana. Yürüyen turistler, bisiklet şeritleri ideal bir turistik hava veriyor. Kayseri' deki arkadaşlarla sözleştiğimden ve haftasonu onların kampı olduğundan benim Kayseri' ye cuma günü girmem gerekiyor. Bu yüzden yolu biraz uzatmaya karar verdim. Avanos' ta benzinlikte dinlendikten sonra Gülşehir-Hacıbektaş istikametine doğru makas atıyorum. Avanos-Gülşehir yolu neredeyse dümdüz. Sıcak altında çalışan tarım işçilerinin halleri beni üzüyor. Gülşehir girişinde dönüş yolculuğum için hazırlık çizgisi attım ve Hacıbektaş yolunu ve sıkıcı rampalarını tırmaladım. 

Hacıberktaş, pardon Hacıbektaş' ta danıştığım polis, şenlik öncesinde olmasına rağmen her türlü insan bulunabildiğinden benim şehir merkezinde kalmamamı önerdi. Beni yolda görmüş bir amcamız bana "fırtına gibiydin" deyince hoşuma gitti tabi. Kentin çevre yolundaki bir benzinciye sorunsuzca yerleşiyor ve çardaklardan birine kuruluyorum. 

65.04 klm > 3856.92 klm
14.4 km/h ortalama, 39.6 km/h en yüksek hız.

Güne merhaba.





Almut Hanım' ın hazırladığı kahvaltı sofrası.




Ne manzara.



Almut Wagner' a teşekkürler.



Uçhisar.





Avanos-Hacıbektaş yolu.




Gülşehir.




Gülşehir-Hacıbektaş yolu.


Asfalt erimeye başladığı için kışın tuz atar gibi araçlar kaymasın diye yola toz atıyorlar.









Hacıbektaş.






---

57. Gün:

Uyuduğum yer bol bol rüzgâr aldığı için püfür püfür uyuyorum. Hacıbektaş' tan Topaklı-Kayseri istikametine doğru saptım. Önemsiz çıkışlar ve tatlı inişler. Buğdaylarını hasat edip satmaya getiren çiftçiler vardı. Topaklı' da tur bisikletçilerinin sık uğradığı benzincide dinlendim. Çizgi bağlamak için mahalle aralarına girdim. Yolu uzatmak için önce Kayaaltı, sonra Abdi' ye gittim. Abdi' de dinlendim ve Kozaklı' ya geçtim. Kozaklı' da bolca kaplıca tesisi var. Etraf büyük binalarla dolu olduğu için beton yığını görüntüsünde. Halkında sonradan görme havası var. Bir bakkaldan 100 gram zeytin almaya çalıştım ama 100 gram zeytin satmadı. Daha çok almam lazımmış, ya da daha pahalıya satılan pakette zeytinlerden almalıymışım. Sonradan görme bu bakkaldan ekmek aldığıma bile pişman oldum. Dinle paranın iyi bir birliktelik olmadığını Kozaklı' da öğrendim. 

Kısa çıkış-inişlerle dolu trafik yoğunluğu az olan yoldan Yozgat' a bağlı Yenifakıllı' ya vardım. Yenifakıllı, az gerideki Kozaklı' nın tam tersi. İnsanı sıcak ve misafirperver. Geçen yıllarda Yenifakıllılı olan bir demiryolu meraklısı, internette buranın tren istasyonuna ait bir sürü fotoğraf paylaşıyordu. Bu kasabanın adını oradan biliyordum ve sırf bu yüzden hazır oralardayken Yeni Fakıllı' ya da uğrayayım dedim. Burada bolca çay ikramı yapıldı. Çay davetlerine Simav' daki gibi randevu veriyordum. Amcanın biri bana bir litrelik meyve suyu bile aldı. İnsanlar hoş sohbet. İstasyondaki bir çardağa rahatça yerleştim v.s. 

67.50 klm > 3924.42 klm.
15.6 km/h ortalama, 40.4 km/h en yüksek hız.

Hacıbektaş' ta sabah. 


Buğday yüklü traktörler.


Hacıbektaş-Ankara-Kayseri yolu yolu.



Ankara-Kayseri yolu.




Topaklı.


Topaklı-Kayaaltı-Abdi güzergahı.




Abdi.



Kozaklı.



Kozaklı-Yenifakıllı yolu.






Büyükyağlı Köyü.


Büyükyağlı-Yenifakıllı yolu.


Yozgat İl Sınırı' na hayatımda ilk kez girişim.














----------------------------------------------------- Bu blog sayfasında yer alan fotoğrafların telif hakları aksi belirtilmedikçe Baki Berk Kayalar' a aittir. Maddi amaç güden çalışmalarda izin almadan kullanılması telif hakları yasasına göre suçtur. Maddi amaç gütmeyen kullanımlarda ise kaynak belirtilerek yayınlanması önemle rica olunur. Aksi takdirde bu blog sayfasında yer alan fotoğrafların izinsiz kullanılması durumunda yasal işlem başlatılacaktır. Öneri ve destekleriniz için baymineral@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.

1 yorum:

Bu blog sayfasındaki tüm yazılı ve görsel materyallerin (sponsor ve kardeş site bağlantı logo ve yazıları ile gazete küpürleri hariç) telif hakları Bâki Berk Kayalar' a aittir. Kullanmak istediğiniz görsel ve yazılı materyal için baymineral@gmail.com adresinden Bâki Berk Kayalar' a ulaşabilirsiniz.

Saygılarımla.