Bu gezintileri foto blog tadıyla sizlerle paylaşmak istiyorum.
Bozcaada girişi. 2009 yazındaki "Bisikletle Dört Deniz" turumda Bozcaada' ya uğradığım zaman bu tabelayı bir türlü bulamamıştım. Tabela, tahmin edeceğiniz üzere limanda bulunuyor.
Bozcaada, köyü olmayan tek ilçemiz. İlçe merkezi haricinde toplu yerleşim yok. İlçe merkezi dışında bağ evleri var. Bu da yukarılardan ilçe merkezinin görüntüsü.
Adanın doğusunda bir miktar serpantinit kayacı var. Bisikletim serpantinitlerin önünde poz veriyor.
Bağlar ve adanın en yüksek noktası Göztepe. Rakımı 190 metre idi sanırım.
Adanın kuzey sahili ve Göztepe. Adanın kuzeyi çok rüzgârlı olduğundan denize girmek için güney plajlarını tercih etmek daha doğru olur.
Göztepe ve ada manzarası. Batı taraftan doğuya doğru bakış. Trafik yok gibi bir şey. Bisikletle güven içinde gezilebilir.
Adanın dik yamaçlarla dolu güney sahilinden bir görüntü. Fotoğrafın ileri ucunda BORES (Bozcaada Rüzgâr Enerji Santrali) görülüyor.
Adanın güneyindeki yol, bir kaç yüz metre uzunluğunda dik iniş çıkışlarla dolu. Yolun denize bakan taraflarının bazı kesimlerinde uçurumlar var. Yolun zirve yaptığı noktaların birinde betondan bir dikili taş dikkatimi çekiyor. İşlevinin ne olduğunu anlamadım.
Adanın güney sahilinden bir görüntü daha. Batıdan doğuya bakış. Burası yanılmıyorsam Akvaryum Koyu. İleride Anadolu anakarası görünüyor.
Bir önceki fotoğrafın çekildiği noktadan başka bir görüntü daha.
Adanın güneyindeki Akvaryum Koyu.
Adanın güneyindeki Ayazma Plajı açıklarında denize mağlup olmuş bir gemicik.
Ayazma kumsalında böyle şemsiyelerin altında vakit geçirmek güzel bir duygu.
Sahile vurmuş bir deniz anası.
Bozcaada Kalesi.
Bozcaada üzüm bakımından zengin bir yerdir. Üzümleri çok nefis. Bozcaada' ya ağustos sonu-eylül döneminde gitmenizi önemle tavsiye ederim. O dönemde bolca üzüm yiyebilirsiniz.
Bozcaada' da sadece üzüm yetişmez. Diğer sebze ve meyvelerin tadına da doyamazsınız.
Bozcaada feribotu gece modunda.
Bisikletim. Arka planda kalenin surları.
Bozcaada Meteoroloji İstasyon Müdürlüğü.
2003 yada 2004 kışındaki bir fırtınada rüzgâr o kadar hızlı esmişki, meteoroloji ölçüm aletlerinin olduğu alan yerle bir olmuş. Rüzgâr ölçerleri, rüzgâr 120 km/h hızı gösterdikten sonra rüzgâra dayanamayarak işlevini yitirmiş. Uydudan ölçüldüğüne göre burada rüzgâr 180 km/h ile esmiş. Türkiye' de ölçülen en yüksek rüzgâr hızı bildiğim kadarıyla. Meteoroloji binasına bu bilgileri almak için çıkmıştım. Görevliler sağ olsunlar yardımcı oldular.
Benim küçük rüzgâr ölçerim orada en fazla 10 km/h' lik rüzgârı ölçebiliyor. Bozcaada standartlarına göre rüzgârsız bir gün sayılır.
Ada sokakları.
Kalenin batısındaki sahilden kuzeye bakış. Adanın denizi çok temizdir. Tek kusuru varsa, o da ada sularının bolca deniz kestanesi barındırmasıdır.
Bozcaada Kalesi' nin batıdan görünüşü.
Kalenin batısındaki volkanik kayaçlar.
Kale çok güzel görünüyor.
Buda farklı bir bakış.
Bir sokak.
Bisikletimin konsolu.
Gölgem.
Bir binanın havalandırma bacası.
Ada sokaklarını fotoğraflamaya devam.
Bozcaada Kalesi ve bisikletim.
Ada sokaklarından bir görüntü daha.
Bir bağ evinin bahçesinde bulunan Türk Kuşu.
Gece üzümler.
Kalenin surları gece modunda.
Ailem evde normal yataklarda yatıyorken ben daha keyifli olduğundan çadırda yatıyorum. Çadırda uyumak, rüzgârın sesini dinlemek apayrı bir keyif.
Ada sokaklarından bir görüntü daha.
Bozcaada bisikletle gezmek için harika bir yer. Adaya gelirken kendi bisikletinizi getirmenize gerek yok. Limanda uygun fiyata kaliteli bisikletler kiralayan bir işletme var.
Bozcaada, ne kadar gelsemde bıkmayacağım yerlerden biri.
Bisikletle dolu, bol seyahatli günler dilerim.
-----------------------------------------------------
Bu blog sayfasında yer alan fotoğrafların telif hakları aksi belirtilmedikçe Baki Berk Kayalar' a aittir. Maddi amaç güden çalışmalarda izin almadan kullanılması telif hakları yasasına göre suçtur. Maddi amaç gütmeyen kullanımlarda ise kaynak belirtilerek yayınlanması önemle rica olunur.
Öneri ve destekleriniz için baymineral@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.